NSB  materiel   

1986 - 2005 

Historien bag hjemmesiden

Siden sidst i 60'erne har jeg rejst Europa tyndt for at se på jernbanemateriel. Hvorfor jeg først "rigtig" kom til Norge i 1985 - jeg havde tidligere været på en kort visit i Oslo i februar 1967, er svært at sige, men da det endelig skete, var det ikke på grund af jernbanerne, men en smuk ung kvinde fra Skien, som jeg stadigvæk er gift med.

Men jernbanerne blev ikke glemt. På mine efterhånden 50 besøg i Norge blev alt minutiøst registreret - ikke mindst Rjukanbanens materiel. Rjukanbanen lå jo - i relation til Norges størrelse - næsten lige uden for døren lidt højere oppe i Telemark. Rjukanbanens arkiv lå næsten bare og ventede på, at nogen kom forbi og begyndte at studere banens historie og materiel. Og det var der hidtil ingen i Norge, som var gået igang med. Men det er nu en anden historie.

Her skal det handle om NSB's materiel og især deres godsvogne. Nu i 2005 findes der jo næsten ikke det der ligner godstrafik i Norge. Næsten alle godsvogne er bortsolgt eller hugget op. Ganske i modsætning til i 1985, hvor det vrimlede med godsvogne på norske spor.

Specielt for NSB var det, at en lang række godsvogne, som var udrangeret for mange år siden, stadig var i brug som internvogne. Også specielt var det, at NSB sjældent var up-to-date med omlitreringer til UIC systemet. Således kørte der endnu i 1985 vogne rundt, som skulle have haft UIC-nummer fra 1965, men aldrig fik det. Og ændringerne som kom i 1987 blev først påbegyndt i Norge i 1999.

Jeg har længe savnet en hjemmeside om NSB's materiel, så nu tillader jeg mig selv at lave en. Jeg håber den også falder i din smag. God fornøjelse med at kigge billeder!

Per Topp NielsenHer kommer du videre frem

Lokomotiver m.v.

Motorvogner m.v.

Personvogner m.v.

Godsvogner litra E og F

Godsvogner litra G og H

Godsvogner litra I og T

Godsvogner litra K, O og R

Godsvogner litra L og S

Godsvogner litra U og X

Bare de link som er understreket virker nå. De øvrige kommer etterhvert.Dansk Jernbanearkiv © 2005