Danske Roebaners Materiel
Industribaner på 700mm sporHøjreklik på billedet og "Åbn i nyt vindue" for at komme til den nye materielliste

 Højre-klik på billedet og vælg - Åbn i nyt vindue

En epoke er slut: Sidste roetog bakker ind på fabriksområdet i Sakskøbing januar 1966. Foto: Jørgen Hammer


Bogen om roebanerne udkom i December 2008

Højreklik på billedet ovenover og vælg "Åbn i nyt vindue" for at komme til den nye materielliste

Siden Tom Lauritsen for mange år siden udgav sin bog om roebanerne, har der været skrevet en hel del artikler om roebanerne, men man er aldrig kommet helt til bunds i roebanernes materielhistorie. Det er først i de senere år lykkedes at få adgang til arkivmateriale, som kunne belyse nogle af de sidste huller i historien. Den materieloversigt, som var trykt på de to sidste sider i Tom Lauritsens bog, viser sig således på en hel del punkter ikke at være fyldestgørende og enkelte steder desværre direkte misvisende.
Jeg mener at forskningen nu er nået til et punkt, hvor chancen for, at nyt ukendt materiale dukker op, er rimeligt ringe. Det er da på tide at udgive en ny og forhåbentlig tilnærmet fuldstændig materielfortegnelse over roebanernes materiel. At det sker på CD-rom er vel kun et tidens tegn, men hvis nogen forlægger tør binde an med opgaven på tryk, stiller jeg gerne materialet til rådighed.
I forbindelse med indsamling af materiale til fortegnelsen, er der også kommet mig flere hundrede fotos med roebanemotiver i hænde. Alle disse vil, såfremt tilladelse fra fotograferner opnås, også blive medtaget på CD-rom'en.
Som en lille appetitvækker er der her på min hjemmeside lagt enkelte sider af fortegnelsen. Det er langt fra alle links, der virker her, men en del gør. Jeg håber det er nok til at fange din interesse for emnet. Såfremt du skulle have yderligere oplysninger om roebanemateriellet, er jeg meget interesseret i at høre fra dig. Adressen står her nedenunder.
Den omtalte CD-rom blev aldrig til noget. I stedet for er nærværende hjemmeside udviklet som et tillæg til den nye roebanebog, som udkom i 2008.

Per Topp Nielsen, Dansk Jernbanearkiv, 4990 Sakskøbing


 Dansk Jernbanearkiv & Per Topp Nielsen © 07.02.2009, 01.05.2022